Leírás
Stevia rebaudiana (Jázminpakóca vagy sztévia): A Dél-Amerikában és Mexikóban honos növény az utóbbi években, az egészségtudatos táplálkozás előretörésével került reflektorfénybe. A leveleiből kivont édesítő anyagokkal a répacukor káros hatásai nélkül édesíthetjük ételeinket, italainkat. Emellett számos hasznos vegyület emeli beltartalmi értékét. Virágcserépben egyszerűen nevelhetünk sztéviát, és amíg a napsütötte, meleg nyarat élvezi a szabadban, dinamikusan fejlődik. A teleltetésre bevitt növényeket tartsuk inkább szárazon, mert a fényhiánytól megnyúlnak. Tavasszal vágjuk vissza, ültessük friss földbe, hogy újra növekedjen.
ÜLTETÉS:
A ►4 cm-es dugványt előnevelés céljából ültethetjük először 10-11 cm-es virágcserépbe, de akár a végleges balkonládába, mindkét esetben jó minőségű virágföldbe. Tartsuk világos helyen, kezdetben 15-20 0C hőmérsékleten. Bármilyen közel is helyezzük el az ablakhoz, a fénykedvelő növényeknek (muskátlik, petúniák, stb.) ez a fény nagyon kevés lesz a sötét hónapokban, erre könnyen felnyurgulással reagálnak. A túlzott felnyurgulást csökkenthetjük alacsonyabb hőmérséklettel (az ültetés után 2 héttel vigyük hűvös, akár 10 0C körüli, de világos helyre), valamint a visszafogott öntözéssel. A 4 cm-es dugványok idővel lebomló speciális papírhengerben kerülnek gyökereztetésre, a gyökerek ezen átnőnek, véletlenül sem szabad eltávolítani!!!
A ►virágcserépben szállított növényeket óvatosan lefelé fordítva, a cserép szélére mért ütögetéssel könnyen kicsúsztathatjuk a cserépből úgy, hogy a gyökér lehetőleg ép maradjon. Ültetésnél fontos, hogy az eredeti cserép-felszín 1-2 cm-nél ne kerüljön mélyebbre, és hogy a virágföldet ujjainkkal a gyökérlabdához nyomjuk. Így kap majd elegendő nedvességet és stabilitást. A szabadba való kihelyezés csak a tavaszi fagyok elmúltával lehetséges!!!
GONDOZÁS:
Fűszernövényeink legtöbbje évszázadok óta termesztett, a vadon növő alapfajtól gyakran alig különböző, gondozásra igénytelen, ellenálló növény. Tőzeges virágföldbe ültetve, kisebb-nagyobb edényben nevelve természetesen tápanyag-utánpótlást igényelnek. Ha nem csak díszként tartjuk, de fogyasztásra is kerülnek, a tápanyag-utánpótlásra használhatunk természetes alapanyagokból álló tápoldatokat is, de az általánosan használt tápoldatok is nyugodtan alkalmazhatók. Kerüljük a nitrogén-túlsúlyos összetételt, mert ez a levelek hirtelen növekedéséhez, és az illat és aromaanyagok felhígulásához vezethet. Ugyancsak emiatt kerüljük a túlöntözést is. Az intenzív illat és aromaanyagok gyakran riasztják a rovarokat (ez gyakori önvédelmi eszköz is egyes fajoknál), mégis előfordul, hogy fűszernövényeinken is kártevő rovarokat találunk. Kisebb termetű növénynél a legtöbb esetben egy langyos vizes zuhanyozással és a levelek fonákának óvatos áttörlésével igazi eredményes "biológiai" növényvédelmet végezhetünk. Nagyobb lombtömegű, vagy kiültetett növénynél ez a módszer nehézkesebb. Ha növényvédőszeres, vagy növény-kondicionálószeres permetezést végzünk, én azt ajánlom, hogy minősítsük át növényünket dísznövénnyé, de mindenképpen szigorúan tartsuk be az élelmezésügyi várakozási időket. További részletekért kattintson a: Növénygondozás, növényvédelem menüpontra. Kertészetünkben rendszeres megelőző növényvédelmet végzünk, leggyakrabban szelektív, gyorsan lebomló, kímélő hatású növényvédőszerekkel, melyek élelmezésügyi várakozási ideje leggyakrabban nulla nap. Ennek ellenére A CSOMAG ÉRKEZÉSÉTŐL SZÁMÍTOTT HÁROM HÉTIG A NÖVÉNYEKBŐL NE FOGYASSZANAK!
IDEÁLIS ELHELYEZÉS:
Fűszernövényeink ebből a szempontból két jól elkülönülő csoportba oszthatók: áttelelő évelő növények, mint pl. a citromfű, a menta, vagy a zsálya, illetve fagyérzékeny csoportba, pl. a rozmaring, a bazsalikom, vagy a sztévia. Előbbieket kerti dísznövényként is ültethetjük, utóbbiakat viszont inkább cserepes növényként tartjuk. Persze nyáron mindet inkább a szabadban tartsuk, hiszen intenzív illatanyag-képződéshez és növekedéshez a nyári napfény a legjobb. A növény leírásában ez a besorolás megtalálható. Valamennyi fűszernövény világos konyhaablakban, előszobában, vagy télikertben egész télen visszafogott öntözés, és heti-kétheti tápoldatozás mellett képes fejlődni, és természetes, adalékanyag-mentes aromájával az étkezést élménnyé varázsolni. JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK!